Udgivet af Merry Lisbeth Rasmussen, lør d. 9. nov 2013, kl. 00:00

Glædelig advent


Den liturgiske farve i adventstiden – fra første søndag i advent til fjerde søndag i advent - er lilla. Inden altergangen vil præsten derfor iføre sig den hvide alba som sædvanligt, men ovenpå den hvide alba, iklæder præsten sig den lilla stola i anledning af adventstiden. Lilla er en blandingsfarve, som består af blå, som er troens farve, og rød, som er kærlighedens farve. Symbolikken i farven lilla er da troens forventning til kærlighedens komme julenat. Adventus Domini betyder Herrens komme, og som vi alle ved, er den Herre vi venter på, Jesus, som bliver født i en stald i Betlehem. Hele adventstiden er en forberedelsestid med julerengøring, julebagning, julepynt og indkøb af gaver. Forhåbentlig bliver der også tid til at være sammen i adventstiden og tænde lys og tale om Herrens komme.
I Prædikerens Bog i Det gamle Testamente giver prædikeren udtryk for en livsfølelse, der lyder sådan her: Endeløs tomhed, alt er tomhed. Også i dag kæmper nogle mennesker med en livsfølelse af tomhed. Når livet opleves tomt, er al betydning suget ud af livet. Intet betyder noget, når det kommer til stykket. Ikke engang mit eget liv. Alt er tomhed.


Det modsatte af tomhed er fylde. I adventstiden synger vi salmer, der handler om tidens fylde. F.eks. salmer som ”Blomstre som en rosengård”, ”Glæd dig, Zion, glæd dig, Jord” og ”Gør døren høj, gør porten vid”. Noget nyt er på vej, og det nye er Vorherre, som træder ind i verden i skikkelse af et menneske. Som præsten iklæder sig alba og stola inden nadveren, iklæder Gud sig kød ( på latin: in carnis). Herom handler barnefødslen julenat. Med Guds komme til verden i skikkelse af Jesus Kristus, er mennesket ikke længere alene i det kolde univers. Alt er ikke endeløs tomhed, som prædikeren sagde. Livet betyder alt. Gud sørger for, at fylde det med mening. Han sørger for, at det hele nok skal ende godt. Han sørger for, som Grundtvig skriver i sin salme, at de øde vange skal blomstre som en rosengård. Adventstiden handler om at berede os på mødet, på at modtage Vorherre julenat. Det begynder med at tænde et lys første søndag i advent. Glædelig advent!


Merry Lisbeth Rasmussen

Kategorier Kirkesiden i Sengeløse Nyt