Udgivet af Merry Lisbeth Rasmussen, fre d. 13. okt 2017, kl. 10:43

Konfirmanderne tænker

Til Gospelgudstjenesten skulle konfirmanderne selv forestå hele gudstjenesten med alt, hvad der skulle bedes og siges. Temaet for gudstjenesten var det såkaldte teodicé spørgsmål, som er: Hvis Gud er god, retfærdig, kærlig og almægtig, hvorfor er der så ondskab og lidelse i verden??? Som optakt til temaet havde de set Jan Guillous film ”Ondskab”. Jan Guillou har selv været optaget af, hvor ondskaben egentlig kommer fra, og hvordan den opstår og kryber ind under huden på mennesker, uden vi selv opdager det.

Til gospelgudstjenesten havde konfirmanderne forberedt sig med at skrive nedenstående:

2 konfirmander har skrevet en bøn

Kender I det, hvor I sidder og ser TV- avisen og hører på alle de grusomme ting der sker ude i den store verden. Man sidder og hører om alle mulige lande der er blevet bombet af ISIS, børn der sulter og er forældreløse, kvinder og børn som sælger sig selv for at kunne overleve, dyr der bliver misbrugt og tortureret, og uskyldige folk der bliver voldtaget og dræbt. Ja alt sådan noget hører vi om hver dag. Det er utroligt! Men, hvis Gud er god og almægtig, og han har skabt alt, hvorfor findes det onde så? Er det os mennesker der har skabt det onde? Eller er det noget der bare altid har været?

Gud! Hjælp os med at skelne mellem det gode og det onde! Amen.

2 konfirmander har skrevet en prædiken

Folk er forskellige og har derfor forskellige meninger og holdninger. Du kan derfor sagtens sige at folk er onde, hvis de adlyder en ordre, hvor de får at vide, at de skal slå en anden ihjel. Men spørg dig selv: Hvad ville du selv gøre? Ville du slå personen ihjel for selv at overleve og kunne forsørge din familie eller ville du nægte og se din familie dø?

Et andet eksempel der er lidt tættere på hverdagen kunne være, hvis folk skal arve deres forældres ejendele. Der opstår en konflikt over den gamle teaktræsreol. Alle vil have den. Folk bliver grådige og nægter at snakke med hinanden. Indtil der er nogen der giver sig. Der kunne man håbe på, at folk fik talt tingene igennem og finde ud af hvem der havde mest brug for teaktræsreolen. Amen

 

2 konfirmander har skrevet en anden prædiken

Hvad er godt og hvad er ondt? Og hvis Gud kun er den gode og barmhjertige, hvem har så skabt det onde? Noget, vi som mennesker burde undre os over, er, hvorfor sker det onde? Og hvorfor vender vi bare det blinde øje til når det sker? Vi drømmer vel alle om, at verden skal være et bedre sted; uden krig, kriminalitet, terror og andre rædselsfulde ting. Men hvordan skal vi mennesker gøre verden til et bedre sted? Vi kunne som hvert enkelt menneske prøve at gøre en lille forskel. F.eks. kunne man i skolen, når der var nogen der bliver behandlet 

dårligt, prøve at stoppe det. Hvis hvert enkelt menneske gjorde bare en lille forskel, så ville verden måske blive et bedre sted? Ja måske, det tror jeg i hvert fald på. Amen.

 

2 konfirmander har formuleret en 3. prædiken

Der var en mor og en far, de havde kun 1 søn. Denne ene søn havde ønsket sig en blå cykel. Det var det han ønskede sig allermest i hele verden, og han fik den på sin fødselsdag. En dag skulle denne dreng hjem fra skole, hvor han skulle over en vej, som hans forældre havde sagt, han skulle passe meget på. Han ventede på grønt lys, men inden lyset var blevet grønt, kørte han bare, da han kunne se, at der ikke kom nogen biler. Men halvvejs, midt ude på vejen kom der en lastbil og ramte ham.

 

Efter et par uger sidder både familie og venner i kirken. Drengens mor og far gik op til kisten, og lagde deres hænder på den. Moren spurgte: Hvorfor skulle vores elskede søn dø, når du er så god og almægtig Gud? Som du sagde igennem Jesus Kristus dengang: Jeg er verdens lys. Den der følger mig, skal aldrig vandre i mørke, men have livets lys. Ifølge det, håber jeg du tager dig af min søn, når han når til lyset. Amen.

2 konfirmander har skrevet en 4. prædiken

Hvorfor er der så meget ondskab i verden? Hvilken ondskab? Sygdom, krig, sult og død. Hvorfor har Gud ikke fjernet det? Måske tror han ikke, det er nødvendigt. Måske kan vi selv fjerne alt det dårlige -  kan vi måske forhindre det? Nej, Gud er barmhjertig. Han ved, at vi kan klare det. Han har skabt os sådan, at vi kan modstå det onde med hans hjælp. Han vil føre vores kære til Himmeriget - også dem der har syndet.  For Gud er almægtig. Så tro på Gud, Gud vil tro på dig. Så vær barmhjertig mod din næste, som Gud er barmhjertig mod dig. For hvis vi er barmhjertige overfor næsten, kan vi holde noget at ondskaben i skak. Amen.

 

2. konfirmander har skrevet en 5. prædiken.

Ondskab – hvad er ondskab? Ondskab er mange ting. Blandt andet sygdom, krig, mobning, tørke, hungersnød, naturkatastrofer. Men særligt sygdomme rammer os – både fysisk og psykisk. Sygdommen rammer ikke alene personen der er udsat for sygdommen, men også personens omgangskreds: familie, venner, bekendte osv. Men Gud – hvad er meningen med ondskaben? Du store almægtige Gud, du har skabt verden god, så hvor kommer ondskaben fra? Man kan nogle gange godt bare have lyst til at give op. Man føler somme tider, at det hele er håbløst, men det betyder ikke, at man skal give op! For du Gud gav os håbet, og med håbet følger styrke. Måske er det meningen med det onde? At mærke håbet og styrken og dig Gud, når ondskaben slår hårdest. Amen.

2. konfirmander har skrevet et brev til Gud

Kære Gud! Jeg er en pige på 16 år, jeg har brystkræft. Jeg får kemo, der gør, at jeg mister håret. I min skole har alle pigerne langt, lyst hår, de driller mig alle sammen, fordi jeg intet hår har. Mit højeste ønske er at komme ud af det her mareridt. Men når alt det er sagt, burde jeg nok være bange for at dø, men det er jeg ikke, fordi jeg ved, at du Gud, vil være der for mig i rejsen fra livet til døden, og fra døden til livet i Paradis. Paradis, hvad er Paradis for mig? Det er et sted med glæde og lys og sød musik. Her kan intet ondt ramme mig.

 

1 konfirmand har skrevet et brev til Gud

Gud! Hvorfor skulle lige præcis jeg bære denne camouflerede uniform og være med til at dræbe et andet menneske? Hvorfor er jeg i denne lortesituation, når du er så almægtig, som alle har fortalt mig om dig? Jeg troede at du skabte en fredfyldt verden, fuld af kærlighed. HVORFOR ER DER KRIG OG ONDSKAB I VERDEN!

Som lille blev jeg fortalt, at du har skabt det hele. Jeg er klar til at tro på dig almægtige Gud. Gud giv mig et tegn!

 

Kategorier Kirkesiden i Sengeløse Nyt