Begivenheden har allerede fundet sted.

Højskoleeftermiddag

Onsdag d. 28. september 2022, kl. 14:00

Foredrag med Eva Marie Jensen : "Død og Evighed i Musikken 1890 - 1920".

Højskoleeftermiddagen foregår i kirken! Vi begynder med en lille andagt for at indlede en ny sæson med spændende højskoleeftermiddage.

Organist Eva Maria Jensen er født i Krakow i Polen. Hun har en livslang passion for musik. Hun har studeret både ved musikkonservatoriet i Krakow, ved musikvidenskabeligt institut og ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. I 1975 blev hun cand.mag. i musik og filosofi, tog organist- og kantoreksamen i 1980 og i 2003 tog hun en ph.d. i teologi fra 2003. Hun har været ansat som organist i Frederiksberg Kirke og siden 1981 i Husumvold Kirke. Derudover har hun været lærer ved musikvidenskabeligt institut i over 30 år, ved Folkeuniversitet i København, har spillet koncerter, holdt foredrag og skrevet anmeldelser. Hun har udgivet to bøger: ”Død og evighed i musikken ” (2011) og

”Drømmelandet- en bog om Chopin” (2010).

Musikken er vel sagtens den af alle kunstarter der kan ”tale” til os og få os til at tænke dybe tanker. Har man en gang hørt ”Lacrimosa” satsen fra Mozarts Requiem, afslutningskoret fra Bachs Matthæuspassion, eller den sidste sang fra Mahlers Das Lied von der Erde, så ved man, at musikken også kan trøste, måske langt bedre, end ordene kan.  I slutningen af 1800-tallet skrev mange komponister det, man i dag kalder en ”metafysisk musik”, musik, der beskæftiger sig med livets store spørgsmål: døden, og det, der følger efter døden.

Vi skal i løbet af foredraget høre nogle eksempler fra datidens komponister: Gustav Mahler (1860-1911), Richard Strauss (1864-1949), Edward Elgar (1857-1934) og Arnold Schönberg (1874-1951) for at erfare de tendenser, der var så åbenlyse på den tid, og som forsvandt efter 1. verdenskrig.

Foredraget former sig som et diasshow, hvor også eksempler fra datidens billedkunst vises, og hvor musikeksempler er indspillede. Der bliver også tid til at stille spørgsmål og diskutere med foredragsholderen. Der serveres kaffe og kage efter andagten. Alle er velkomne.